Sarajevo je danas ponovo dospjelo na vrh ljestvice gradova s najvećim onečišćenje zraka, podaci su portala AirVisual koji prikuplja informacije s mjernih postaja iz država diljem svijeta. Koncentracija zagađujućih tvari u prijepodnevnim je satima bila označena indeksom 235 i u kategoriji je koja označava "vrlo nezdrav zrak".

No koncentracija mikro čestica prašine oznake PM 2.5 istodobno je bila u kategoriji označenoj kao "opasna" po zdravlje jer je bila 37 puta veća od dopuštene. Zbog tih su podataka u glavnom gradu BiH na snazi mjere upozorenja koje bi, uz ostalo, trebale značiti zabranu prometovanja vozila sa zastarjelim motorima, no to gotovo nitko ne poštuje.

San Francisco s najčišćim zrakom

Mikročestice prašine već godinama su glavni uzrok zagađenja zraka u Sarajevu, a proizvodi ih velik broj automobila na gradskim prometnicama koji imaju stare dizelske motore kao i tzv. mala ložišta u kućanstvima koja koriste kruta goriva za zagrijavanje.

Koncentraciju tih štetnih tvari potiče i nepovoljan položaj Sarajeva u kotlini, a dodatni problem su temperaturne inverzije u zimskim mjesecima kada nema vjetra, što stvara "učinak poklopca" jer onemogućava filtraciju zraka prirodnim putem. Drugi na popisu gradova s najzagađenijim zrakom u utorak prije podne bio je pakistanski Lahore gdje je indeks onečišćenja bio 222.

Zagreb je bio na 91. mjestu među 110 gradova koje nadzire AirVisual s indeksom onečišćenja 108, što zrak u glavnom gradu Hrvatske svrstava u nezdrav za osjetljive skupine. Grad koji je u tom trenutku imao najčišći zrak na svijetu bio je američki San Francisco, gdje je isti taj indeks bio nula.