Korona do pola ulice, tako se može opisati nesvakidašnja situacija u sarajevskom naselju Dobrinja, jer je na jednoj strani Republika Srpska i Istočno Sarajevo, a na drugoj Federacija Bosne i Hercegovine i Sarajevo.

Ulica širine petnaestak metara ima dva naziva. Napisani su na pločama različitih boja, različitim pismima - ćirilicom i latinicom, a u samoj ulici vrijede i dva različita pravila ili zakona.

Kako to u praksi izgleda, najbolje se moglo vidjeti prošlog vikenda. Svima koji su željeli uživati u sunčanoj suboti uz kavu, ove razlike su mogle biti od koristi, jer su mogli bez problema biti u kafiću u naselju Dobrinja u dijelu ulice u RS.

Međutim, samo korak ili dva naprijed od te iste bašte bilo je zabranjeno piti kavu zbog djelomičnog lockdowna koji je propisala Vlada Županije Sarajevo, a koji je vrijedio prošlog vikenda u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

Neusklađenost mjera

Sarajevsko naselje Dobrinja još od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma gotovo svakodnevno pokazuje brojne nelogičnosti, a izražene su posebno proteklih godinu dana upravo zbog entitetske neusklađenosti preventivnih mjera u cilju borbe protiv suzbijanja koronavirusa.

"Ovo nije prvi put. Prošle godine imali smo situaciju da građani stariji od 65 godina u Federaciji BiH ne mogu izlaziti vani, a u Republici Srpskoj je to u jednom trenutku bilo odobreno određenim danima. Tako su umirovljenici s jedne strane ulice izlazili u kupnju ili šetnju uz rizik eventualne kazne  u gotovo samo dva-tri koraka. Isto je i sada po pitanju policijskog sata, koji u FBiH počinje u 23 sata, a u RS ga nema", kaže jedan stanovnik ovog dijela naselja Dobrinja.

Iako kažu da nisu imali situacije s kažnjavanjem od strane policije, stanovnici na šaljiv način opisuju događanja u kojima se nalaze.

"Policija iz oba entiteta patrolira ovim dijelom. Koliko znam, nije se događalo da je netko kažnjavan u ovoj ulici zbog maski i slično, ali je ruku na srce situacija zaista smiješna. Ako odemo baciti smeće može se dogoditi da naiđe patrola i kazni nas, ali je sreća što bismo onda vjerojatno platili valjda samo pola kazne za onaj dio tijela koji se nalazi u entitetu u kojem su u tom trenutku restrikcije. Slično je valjda i sa maskama, pa ih možemo nositi samo do pola. Sve je to pomalo čudno", dodaje stanar ulice.

"Zbuni se i navigacija"

Iz kafića koji je prošlog vikenda radio jedan od gostiju također šaljivo dobacuje kako se trenutno nalazimo na jedinom mjestu na planeti u kojem se čak i satelitska navigacija zbuni.

"Ukucate li Trg Bosanskog sabora na navigaciji, a pritom navedete grad Istočno Sarajevo, nećete doći nigdje. Međutim, ukucajte Ulicu Nikole Tešanovića i doći ćete baš na odredište i obratno. Nama je to u zadnjih dvadeset i više godina postalo normalno. Mi ovdje živimo jedni pored drugih, bez bilo kakvih problema. Pijemo zajedno kavu, družimo se, a entitetska linija nam je u ovo doba korone na neki način olakšala normalan život, jer možemo da koristimo privilegije neusklađenosti restriktivnih mjera", dodao je mladić iz kafića.

Naglašavaju da bez obzira na to jesu li mjere propisane u RS ili FBiH, svi se ipak trude da ih poštuju, jer je zdravlje na prvom mjestu.

Bljesak.info