Kremlj je priopćio u četvrtak da će Rusija sa zahvalnošću prihvatiti ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa za respiratorima za pacijente od koronavirusa.

Trump je jučer izjavio kako je spreman da pošalje respiratore u Rusiju, rekavši da "oni u Moskvi prolaze kroz teška vremena. Mi ćemo im pomoći".

Dodao je da su Sjedinjene Države također spremne da ponude respiratore drugim zemljama među kojima su Italija, Španjolska i Francuska.

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, pozdravio je Trumpovu ponudu kao “veoma pozitivnu”, rekavši na današnjoj telekonferenciji s novinarima da će "Rusija sasvim sigurno prihvatiti svaku vrstu pomoći koja je neophodna".

Rusija je registrirala 27.938 slučajeva zaraze koronavirusom i 232 preminulih. Dužnosnici se bore da osiguraju respiratore i drugu neophodnu medicinsku opremu u jeku eksponencijalnog rasta zaraze.

U ovom je mjesecu Rusija poslala avione s medicinskom opremom, uključujući i respiratore, Sjedinjenim Državama.

Moskva tvrdi da su polovicu medicinskih potrepština platile Sjedinjene Države, dok je drugu polovicu financirao ruski državni investicioni fond, prenosi AP.