Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Finer izrazio je zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova u razgovoru s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, priopćila je Bijela kuća.

Finer je u četvrtak razgovarao s Kurtijem i pozvao Kosovo da omogući novoizabranim gradonačelnicima da obnašaju svoje dužnosti s alternativnih lokacija i povuče policijske snage iz općinskih zgrada, navela je Bijela kuća. Također je pozdravio Kurtijevu spremnost da radi na stvaranju uvjeta za nove izbore.

SAD od Srbije traži povlačenje oružanih snaga

Bidenov suradnik razgovarao je s Vučićem jučer i zatražio od Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i smanji njihov stupanj pripravnosti, kao i da pozove prosvjednike da ostanu mirni, prema priopćenju Bijele kuće.

U oba poziva Finer je, kako je priopćila Bijela kuća, izrazio zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova te je apelirao na smirivanje situacije. Washington također očekuje da će se obje strane ponovno uključiti u dijalog Europske unije i u potpunosti provesti sporazum o normalizaciji postignut ranije ove godine.

NATO najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo

Nemiri su se intenzivirali na sjeveru Kosova nakon izbora u travnju koje su bojkotirali etnički Srbi pa su pobjedu u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru odnijeli kandidati etnički Albanci. Etnički Albanci čine 90 posto stanovništva Kosova.

U sukobima srpskih prosvjednika i KFOR-a u ponedjeljak ozlijeđeno je 30 pripadnika KFOR-a i 52 Srba. Zbog nasilja je NATO najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo.