Američki vlasti su u srijedu službeno vratile iračkoj vladi oko 3.800 artefakata iz mezopotamske ere koje je u Sjedinjene Države ilegalno uvezao Hobby Lobby, lanac trgovina za uređenje stana.
 
Među njima je veći broj valjkastih pečata i ploča s klinastim pismom iz mezopotamskog grada Irisagriga koji potječu iz razdoblja od 2.100 do 1.600 prije Krista, priopćila je američka carinska služba.
 
Svi su predmeti predani iračkom veleposlaniku u SAD-u Fareedu Yasseenu na svečanosti koju je organizirao američki carinski ured.
 
"Ovi su nam predmeti veoma važni i moraju se vratiti Iraku koji je njihov zakonski vlasnik", rekao je veleposlanik.
 


Hobby Lobby pristao vratiti artefakte i platio kaznu od 3 milijuna dolara
 
Lanac trgovina Hobby Lobby sa sjedištem u Oklahomi, u SAD-u, u srpnju 2017. je pristao vratiti oko 5.000 ilegalno uvezenih predmeta iz mezopotamskog doba i platiti kaznu od 3 milijuna dolara.
 
Njegov osnivač i vlasnik David Green koji je otvorio svoj muzej, potpisao je nakon putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2010. ugovor o kupnji većeg broja antikviteta za 1,6 milijuna dolara.

Artefakti su isporučeni s lažnim carinskim deklaracijama, rekao je savezni tužitelj Brooklyna Richard Donoghue.
 
Ovo je šesti povrat umjetnina Iraku koje organizira američka carina. Od 2008. do 2015. SAD je u pet navrata vratio oko 1.200 predmeta, objavila je carinska služba.