Ukrajina je postavila cilj osloboditi sve teritorije koje su okupirale ruske snage nakon što ih je potisnula u brzoj protuofenzivi na sjeveroistoku, rekla je jučer ukrajinska dužnosnica, a Washington je ocijenio da Ukrajina sada ima zamah u ratu s Rusijom.

U večernjem obraćanju, predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je do sada oslobođeno oko 8000 četvornih kilometara, sve u sjeveroistočnoj regiji Harkiva. "Stabilizacijske mjere" dovršene su na otprilike polovici tog teritorija, rekao je Zelenskij, "i na oslobođenom području otprilike iste veličine, stabilizacijske mjere još uvijek su u tijeku."

Ruske snage još uvijek kontroliraju oko petinu Ukrajine na jugu i istoku

Otkako je Rusija u subotu napustila svoju glavnu utvrdu na sjeveroistoku Ukrajine što je njezin najtežii poraz od prvih dana rata, ukrajinske snage ponovno su zauzele desetke gradova u zapanjujućoj promjeni zamaha na bojnom polju.

Ruske snage još uvijek kontroliraju oko petinu Ukrajine na jugu i istoku, ali Kijev je sada u ofenzivi na oba područja. Američka vlada sugerirala je u utorak da bi moglo doći do nove dinamike u ratu u Ukrajini nakon nedavnog niza dramatičnih ukrajinskih vojnih uspjeha protiv okupacijskih ruskih snaga u regiji Harkiv.

"Mislim da je ono što vidite svakako pomak, zamah ukrajinskih oružanih snaga, posebno na sjeveru", rekao je direktor komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u utorak u Washingtonu. Kirby je dodao da će prepustiti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da utvrdi je li doista došlo do prekretnice u sukobu ili nije.

Dok je Kirby pazio da izbjegne dojam da govori u ime strane vojske, rekao je da smo svjedoci "svakako na sjeveru da se Rusi evakuiraju, povlače, povlače sa svojih obrambenih položaja". Ruske snage u povlačenju su ostavile svoje zalihe, rekao je.

"Oni to nazivaju repozicioniranjem, ali sigurno je da su se povukli pred ukrajinskim oružanim snagama koje su očito u napadu", dodao je Kirby, uz upozorenje da Rusija još uvijek ima značajne vojne kapacitete. Američki predsjednik Joe Biden također je priznao da je teško reći kolika su prekretnica u ratu nedavna ukrajinska napredovanja, naglašavajući da je pred Ukrajinom još dug put.

Govoreći na središnjem trgu u Balakliji, ključnom vojnom opskrbnom središtu koje su ukrajinske snage zauzele krajem prošlog tjedna, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar rekla je da je 150.000 ljudi oslobođeno od ruske vlasti u tom području.

Ukrajinske zastave su bile podignute, a velika se gomila okupila kako bi primila pakete humanitarne pomoći.

"Cilj je osloboditi harkivsku regiju i šire - sve teritorije koje je okupirala Ruska Federacija", rekla je Maljar na putu za Balakliju, koja se nalazi 74 km jugoistočno od Harkiva. Uz ruske snage pod ukrajinskim pritiskom, njemački kancelar Olaf Scholz razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Scholz je u telefonskom razgovoru pozvao Putina da što prije pronađe diplomatsko rješenje temeljeno na prekidu vatre, potpunom povlačenju ruskih snaga i poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Ukrajinsko napredovanje moglo bi se uskoro proširiti na pokrajine Luhansk i Doneck, gdje je Rusija mjesecima koncentrirala svoje snage kako bi proširila teritorij koji drže separatisti od 2014. godine.

Ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Gaidai, rekao je da su ukrajinske snage već ponovno zauzele grad Liman u Donecku. Identificirao je istočniji grad Svatove u Luhansku  kao vjerojatnu sljedeću bojišnicu.