Dok u SAD-u tek počinju zbrajati štete koje je počinio uragan Harvey i obilne kiše kakve ranije gotovo da i nisu zabilježene, američkom kopnu sad prijeti nova vremenska pošast, uragan Irma. Irma je deveta oluja koja je u sezoni 2017. dobila ime i ubrzano se razvija u uragan četvrte kategorije, priopćio je Nacionalni centar za uragane u SAD-u.

Irma se brzo intenzivira iznad Atlantika i postaje ozbiljna prijetnja Karibima, a možda i Sjedinjenim državama tijekom sljedećeg tjedna.

U srijedu ujutro Irma je proglašena tropskom olujom, a do četvrtka popodne ojačala je u uragan treće kategorije, s brzinom vjetra oko 185 kilometara po satu te s povremenim udarima i do 225 kilometara po satu.
 

Cape Verde uragani

Irma je klasični uragana Cape Verde, tip uragana koji se formira daleko na istoku Atlantika, u blizini Cape Verde otoka i širi se preko Atlantika. Cape Verde oluje često postaju najveći i najjači uragani, poput ranijih uragana Hugo, Floyd i Ivan. Irma se početkom tjedna formirala na obalama Afrike i do četvrtka ujutro prognostičari su predviđali da će se razviti u "veliki uragan". Nije ih razočarala: U popodnevnim satima centar za uragane priopćio je da je u pitanju uragan treće kategorije.

I američki i europski prognostički modeli pokazuju da će tijekom narednih dana Irma dodatno ojačati i proširiti se prema zapadu, a Nacionalni centar za uragane u SAD-u proglasio je četvrti stupanj opasnosti od Irme koja se, iako je još uvijek daleko, približava Karibima.

Američki meteorolozi govore kako je još uvijek prerano reći u kojemu će se smjeru uragan kretati, a ako su prognoze koje su napravili točne, meteorolog iz Colorada, Jeff Weber, smatra da bi uragan mogao pogoditi Bahame i obalu Sjeverne Karoline. Europski modeli predviđaju da će krenuti južnije i udariti na Floridu i države u Meksičkom zaljevu.

"Iskreno, Irma je trenutno malo južnije, zbog čega se bojimo da bi oluja mogla doći na Karibe i u zaljev", rekao je Weber za Nolu.