Dok se Washington i Peking prepiru oko pandemije koronavirusa, na prekretnici je dugoročna borba dviju pacifičkih sila u kojoj SAD novim oružjima i strategijom pokušava nadoknaditi zaostajanje za raketnom premoći Kine.

SAD je proteklih desetljeća uglavnom stajao na mjestu dok je Kina dramatično ojačala. Sada, oslobođena ograničenja hladnoratovskih sporazuma o kontroli naoružanja, administracija predsjednika Donalda Trumpa planira u azijsko-pacifičkoj regiji rasporediti zemaljske krstareće projektile velikog dometa.

Pentagon planira naoružati marince tipom krstareće rakete Tomahawk, kojom su sada opremljeni ratni brodovi, pokazuje nacrt proračuna za 2021. i svjedočenje vojnih zapovjednika pred Kongresom. Također, ubrzava raspoređivanje novih protubrodskih raketa velikog dometa, prvih koje je SAD razvio u posljednjih nekoliko desetljeća.

Peking ih prozvao

U izjavi Reutersu vezanoj za te američke poteze Peking je pozvao Washington da "bude oprezan na riječima i djelima", da prestane "povlačiti šahovske figure" u regiji i "pokazivati mišiće" Kini.

Cilj američke strategije je odgovoriti na premoć Kine u balističkim raketama i raketama koje su stacionirane na tlu. Pentagon također namjerava sustići kinesko vodstvo u onome što stratezi nazivaju "ratom dometa".

Kinezi imaju rakete većeg dometa

Kineska Narodna oslobodilačka vojska izgradila je golemu silu raketa koje po dometu uglavnom nadmašuju one američke i američkih regionalnih saveznika, ističu američki vojni zapovjednici i strateški savjetnici Pentagona koji upozoravaju da Kina u tom pogledu ima jasnu nadmoć.

U radikalnoj promjeni taktike marinci će se priključiti mornarici u napadima na neprijateljske ratne brodove. Male i mobilne jedinice marinaca naoružane protubrodskim raketama postat će ubojice brodova.

U mogućem sukobu te bi se jedinice raspršile po ključnim točkama u zapadnom Pacifiku i po tzv. prvom otočnom prstenu, kažu zapovjednici.

Prsten se sastoji od niza otoka koji se prostiru od japanskog otočja, preko Tajvana i Filipina do Bornea, koji zatvaraju kineska obalna mora.

Vodeći američki zapovjednici objasnili su nove taktike Kongresu na nizu saslušanja u ožujku.