Sjedinjene države će poslati 200 vojnika i projektile Patriot u Saudijsku Arabiju nakon nedavnih napada koje Washington pripisuje Teheranu, objavio je jučer Pentagon.

Napetosti u regiji

"To raspoređivanje će pojačati protuzračnu i obranu od projektila kraljevstva", rekao je glasnogovornik ministarstva Jonathan Hoffman i pozvao druge zemlje da poduzmu međunarodni napor u smjeru jačanja obrane Saudijske Arabije.

To je objavljeno u ozračju jakih napetosti u regiji, dok su se predsjednici Sjedinjenih Država i Irana izbjegavali sresti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda ovog tjedna.

"Treba primijetiti da te mjere pokazuju naš angažman prema regionalnim partnerima i u korist sigurnosti i stabilnost Bliskog istoka", dodao je predstavnik Pentagona.

To će biti prvo takvo raspoređivanje nakon povlačenja američkih postrojbi 2003. poslanih na saudijski teritorij tijekom 12 godina i dva rata protiv Iraka.

Prošlog petka Sjedinjene Države su najavile slanje vojnih pojačanja u Zaljev nakon napada.

Trump pojačao sankcije Iranu, nazvao ih najstrožima ikada

Sjedinjene Države su također pojačale sankcije iranskoj Središnjoj banci, za koje je američki predsjednik Donald Trump rekao da su "najstrože ikada određene nekoj zemlji".

On je također zabranio visokim dužnosnicima iranskog režima i njihovim obiteljima ulazak u Sjedinjene Države u novoj eskalaciji kampanje maksimalnog pritiska na Iran.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka su ovog tjedna u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u sklopu Opće skupštine UN-a također upozorile na iransku "odgovornost".

Iran niječe bilo kakvu odgovornost za te zračne napade na dva naftna postrojenja 14. rujna, za koje su odgovornost preuzeli pobunjeni jemenski Huti, koje podržava Teheran.

Iranski predsjednik Hasan Rohani jučer je na konferenciji za novinare u New Yorku pozvao one koji optužuju zemlju da "pruže potrebne dokaze".