Specijalni izaslanik američkog predsjednika Joe Bidena za Sjevernu Koreju izjavio je u petak da Sjedinjene Države ''pripremaju sve eventualne mjere'' u bliskoj saradnji sa svojim južnokorejskim i japanskim saveznicima dok nadziru sjevernokorejske napore na eventualnoj probi nuklearne bombe za koju dužnosnici tvrde da bi mogla biti stvar trenutka.

Južnokorejski i američki obavještajni dužnosnici priopćili su da su uočili sjevernokorejske aktivnosti na pripremi sjeveroistočnog poligona za izvođenje još jedne nuklearne probe, koja bi bila sedma od 2006. i prva od rujna 2017., kada je Sjever tvrdio da je detonirao termonuklearnu bombu.

Sung Kim, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, doputovao je u Seul na trilateralni sastanak s južnokorejskim i japanskim kolegama kako bi raspravljali o rastućoj prijetnji koju predstavljaju sjevernokorejski programi nuklearnog oružja i projektila.

''SAD procjenjuju da DPRK priprema svoj poligon za testiranje Punggye-ri za ono što bi mogla biti sedma nuklearna proba. Ocjena je u skladu s nedavnim izjavama zvaničnika DPRK'', izjavio je Kim, koristeći akronim službenog naziva Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja, prenosi AP.