Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina o stavljanju nuklearnih snaga u stanje pripravnosti neprihvatljiva je eskalacija, ocijenile su Sjedinjene Države i naglasile da Zapad nikad Rusiji nije prijetio.

''Putin izmišlja prijetnje koje ne postoje''

"To znači da predsjednik Putin nastavlja s eskalacijom ovog rata na način koji je potpuno neprihvatljiv. Moramo nastaviti sa zaustavljanjem njegovih poteza i akcija na najoštriji mogući način", reagirala je u nedjelju američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield u intervjuu za CBS "Face the Nation".

Sjedinjene Države optužile su Vladimira Putina da "izmišlja prijetnje koje ne postoje".

"Riječ je o opetovanoj formuli kakvu predsjednik Putin primjenjuje u ovom sukobu, izmišlja prijetnje koje ne postoje kako bi opravdao nastavak agresije", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

''Oduprijet ćemo se''

"Ni u jednom trenutku Rusiji nisu prijetili NATO ili Ukrajina oduprijet ćemo se. Imamo kapaciteta za obranu", rekla je Psaki.

Ruska objava ciljana je u svrhu "eskalacije", rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane govoreći uz uvjet neimenovanja.

Time Putin "jasno u igru uvodi snage koje mogu, ako se dogodi pogreška u procjeni, stvari učiniti mnogo, mnogo opasnijima", upozorio je.

''Vjerujemo u naše kapacitete''

Stavljanje ruskih nuklearnih snaga u stanje pripravnosti "suvišno" je upozorenje, jer Rusiji "nikad Zapad nije prijetio".

Na zahtjev novinara taj dužnosnik nije želio odgovoriti predviđa li SAD neki odgovor koji bi donio promjenu stajališta u pogledu američkih nuklearnih snaga.

"Vjerujemo u naše kapacitete brane i obrane naših saveznika i partnera. A to znači u domeni strateškog odvraćanja", rekao je.