Pentagon je jučer najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti do 175 milijuna dolara, uključujući streljivo za tenkove Abrams s osiromašenim uranijem, što je prvi put da Washington Kijevu šalje kontroverznu protutenkovsku municiju.

Najava se poklapa s posjetom šefa američke diplomacije Antonyja Blinkena ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, kamo je došao iskazati podršku Ukrajini i njezinoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koja traje tri mjeseca te nije uspjela ostvariti znatnije pomake.

Britanci već poslali streljivo s osiromašenim uranijem

Pomoć u vrijednosti od 175 milijuna dolara dio je većeg paketa pomoći većeg od milijardu dolara koji je Blinken najavio u Kijevu. Također uključuje preko 665 milijuna dolara vrijedne civilne i vojne sigurnosne pomoći te milijune dolara podrške za ukrajinsku protuzračnu obranu i druga područja.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala streljivo s osiromašenim uranijem, ovo će biti prva američka pošiljka takvog streljiva te će vjerojatno izazvati kontroverze.

Što je osiromašeni uranij?

Osiromašeni uranij je prirodni uranij kojemu je uklonjen veliki dio radioaktivne tvari, ali ne sve. Radi se o otpadnom proizvodu iz procesa kojim se uran obogaćuje za upotrebu u nuklearnim elektranama i nuklearnom oružju.

Zašto neka oružja koriste osiromašeni uranij?

Uranij je vrlo gust metal, tako da se osiromašeni uranij može koristiti za ojačavanje oklopa na tenkovima. Također se može staviti u vrhove metaka, minobacačkih granata i tenkovskih granata. Takvo streljivo potom lakše probija konvencionalni tenkovski oklop.

Granate s osiromašenim uranijem se zaoštre pri udaru, što dodatno povećava njihovu sposobnost probijanja oklopa, te se zapale nakon kontakta s oklopom.

Gdje je dosad korišteno oružje s osiromašenim uranijem?

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da su projektile s osiromašenim uranijem razvili SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo 1970-ih. Prvi put su korišteni u Zaljevskom ratu 1991., a zatim na Kosovu 1999., te tijekom rata u Iraku 2003. godine.

Koliko je opasno oružje s osiromašenim uranijem?

Osiromašeni uranij je umjereno radioaktivan. "Granate s osiromašenim uranijem ne smatraju se nuklearnim oružjem", kaže dr. Marina Miron s Kings Collegea u Londonu, pa dodaje: "One nisu namijenjeni trovanju ljudi. Koriste se zbog svoje sposobnosti probijanja oklopa."

"Strahuje se da bi, ako granate s osiromašenim uranijem padnu na tlo, mogle kontaminirati tlo", kaže dr. Miron. "Zbog toga su SAD i njegovi saveznici  iz NATO-a izazvali kontroverzu kada su ih upotrijebili na Kosovu."

Opća skupština UN-a naredila je reviziju zdravstvenih učinaka oružja s osiromašenim uranijem 2007. godine, a međunarodna su tijela provela nekoliko daljnjih revizija. Znanstveni odbor Ujedinjenih naroda o učincima atomske radijacije (UNSCEAR) utvrdio je da izlaganje osiromašenom uraniju nije uzrokovalo značajno trovanje.

Rizik od radijacije

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kaže da bi mogao postojati rizik od radijacije za pojedince koji rukuju fragmentima granata s osiromašenim uranijem. Studija objavljena u časopisu Environmental Pollution 2019. sugerira da bi mogla postojati veza između uporabe oružja s osiromašenim uranijem i urođenih mana u Nasiriyi u Iraku.

Još jedna opasnost, kaže Ured UN-a za pitanja razoružanja, ta je da "u postkonfliktnom okruženju, prisutnost ostataka osiromašenog uranija može dodatno povećati tjeskobu lokalnog stanovništva".

U izvješću Programa UN-a za okoliš (UNEP) iz 2022. navodi se zabrinutost zbog moguće upotrebe osiromašenog uranija u Ukrajini, upozoravajući da može izazvati "iritaciju kože, zatajenje bubrega i povećati rizik od raka".

"Kemijska toksičnost osiromašenog uranija smatra se značajnijim problemom od mogućih učinaka njegove radioaktivnosti", kaže se u izvješću.

Je li oružje s osiromašenim uranijem legalno?

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva inzistira na tome da granate s osiromašenim uranijem koje je poslalo u Ukrajinu nisu zabranjene nikakvim međunarodnim sporazumom.

Kaže da se, prema Ženevskoj konvenciji, granate s osiromašenim uranijem "mogu zakonito koristiti u međunarodnim oružanim sukobima" .

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ožujku, kad je Britanija najavila slanje takvog streljiva Ukrajini, upozorio da će, ako pošalju granate s osiromašenim uranijem u Ukrajinu, "Rusija morati odgovoriti na odgovarajući način, s obzirom na to da Zapad kolektivno već počinje koristiti oružje s nuklearnom komponentom".

Ministarstvo obrane odgovorilo je u priopćenju: "Britanska vojska desetljećima je koristila osiromašeni uranij u svojim granatama za probijanje oklopa. Rusija to zna, ali namjerno pokušava dezinformirati."