SAD su se u petak usprotivile donošenju izjave UN-ova Vijeća sigurnosti u kojoj se izražava potpora rusko-turskom dogovoru o pokrajini Idlibu u Siriji koju je zatražila Rusija, rekli su diplomati nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

"Prerano je za to", ocijenio je SAD kada je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja koji je zatražio održavanje sastanka, pozvao 14 partnera u Vijeću sigurnosti da prihvate zajedničku izjavu, rekli su diplomati koji su htjeli ostati anonimni.

"Više zemalja je pozitivno ocijenilo" dogovor o primirju koji su Rusija i Turska postigle u četvrtak, istaknuo je pred novinarima nakon sastanka Vasilij Nebenzja.

"Htjeli smo izjavu, ali zbog stajališta jednog izaslanstva to nije bilo moguće", požalio se.

U pokrajini Idlibu, gdje se mjesecima vode silovite borbe praćene humanitarnom krizom, u petak je začudo vladao mir, dan nakon dogovora o primirju na sjeverozapadu Sirije, gdje Damask pokušava vratiti područja koja nisu pod njegovom kontrolom.

Primirje koje je stupilo na snagu u ponoć (četvrtak 23 sata po srednjoeuropskom vremenu) rezultat je dogovora Rusije - saveznika Damaska i Turske koja pomaže pobunjeničkim skupinama.

Ruski tekst

Ruski tekst koji je France Presse dobio na uvid, imao je pet točaka a počinjao je pozivanjem na "teritorijalnu cjelovitost" Sirije i isticanjem činjenice da članovi Vijeća "pozitivno ocjenjuju" rezultate rusko-turskog sastanka na vrhu održanog u četvrtak.

U ruskom prijedlogu, u kojemu se ne spominje humanitarna kriza, navodi se da se "sukob ne treba rješavati vojnim putem", da se "sve zainteresirane strane pozivaju na punu primjenu primirja" i da se rješenje temelji na političkom procesu koji će provesti sami Sirijci pod pokroviteljstvom UN-a.