SAD je preporučio privremenu obustavu korištenja cjepiva firma Johnson&Johnson, javlja AP. I ovdje se sumnja na pojavu ugrušaka.

Radi se o cjepivu koje ide u jednoj dozi i koje idući tjedan dolazi u Hrvatsku.

Kako su zajedno objavili američki CDC i FDA, istražuje se pojava ugrušaka u šest žena cijepljenih ovim cjepivom. U SAD-u je iskorišteno preko 6.8 milijuna doza.

"Preporučujem stanku u korištenju ovog cjepiva iz opreza, dok se postupak ne dovrši", stoji u zajedničkoj izjavi Anne Schuchat, zamjenice šefa CDC-a i Petera Marksa, šefa jednog od ureda FDA.

Kako piše AP, pauzira se distribucija i cijepljenje na brojnim punktovima za masovno cijepljenje diljem SAD-a.

Ovaj tjedan stiže u Hrvatsku

Cjepivo Johnson & Johnson počelo je jučer pristizati u zemlje članice Europske unije. Do kraja tjedna trebalo bi stići i u Hrvatsku, potvrdila je za Media servis glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

''Očekujemo da će danas ili sutra biti podnesen zahtjev za stavljanje cjepiva na hrvatsko tržište. Europska agencija za lijekove trenutačno istražuje slučajeve tromboembolijskih događaja koji su prijavljeni uz ovo cjepivo i ono što se sada radi je utvrđivanje postoji li povezanost među njima i postoji li potreba za uvođenjem regulatornih mjera, kao što je primjerice ažuriranje upute o lijeku i drugih dokumenata", rekla je Šipić Gavrilović.

Koliko će doza stići u Hrvatsku u prvoj isporuci, još nije poznato, ali američka se kompanija obvezala do kraja lipnja Europskoj uniji isporučiti 50 milijuna doza.