Nakon višemjesečnog dvoumljenja, SAD su pristale da pošalju bombe većeg dometa Ukrajini dok se priprema za pokretanje proljetne ofanzive kako bi povratila teritoriju koju je Rusija zauzela prošle godine, saopćili su američki dužnosnici, potvrđujući da će novo oružje otprilike udvostručiti domet bilo kog drugog ofanzivnog oružja koje pružaju Sjedinjene Države.

SAD će osigurati bombe malog prečnika za lansiranje sa zemlje, u sklopu paketa pomoći od 2,17 milijardi dolara koji će biti, kako se očekuje, objavljen u petak po lokalnom vremenu, navelo je nekoliko američkih dužnosnika.

Paket također po prvi put uključuje opremu za povezivanje svih različitih sustava protuzračne odbrane koje su zapadni saveznici poslali na bojno polje i integrirali ih u vlastitu protuzračnu obranu Ukrajine, kako bi joj pomogli da se bolje brani od ruskih raketnih napada.

Američki dužnosnici mjesecima oklijevaju da pošalju sisteme većeg dometa u Ukrajinu iz zabrinutosti da će se koristiti za gađanje meta unutar Rusije, eskalirajući sukob i dublje uvlačeći Sjedinjene Države.

Američki dužnosnici nastavili su, međutim, da odbijaju ukrajinske zahtjeve za borbenim avionima, prenosi AP.