Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80 posto zemalja diljem svijeta jer postoji "rizik bez presedana za putnike" zbog pandemije COVID-a.

Američko Ministarstvo vanjskih poslova zbog pandemije građanima preporučuje da preispitaju sva potencijalna putovanja u inozemstvo, a najveći broj država naći će se u 4. kategoriji.

Ažuriranje podataka na Foggy Bottomu ne znači novu procjenu zdravstvene situacije vezano za pandemiju u određenoj zemlji, nego reflektira upute o putovanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, priopćio je State Department.

State Department takvu preporuku već ima za 34 od oko 200 zemalja, uključujući Čad, Kosovo, Keniju, Brazil, Argentinu, Haiti, Mozambik, Rusiju i Tanzaniju. Planirano proširenje na 80 posto značilo bi dodavanje gotovo 130 zemalja na taj popis.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u brojne europske države jer su uvedena ograničenja zbog pandemije bolesti COVID-19, a Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim građanima koji su nedavno bili u schengenskom prostoru, Kini, Brazilu, Iranu i JAR-u.

State Department navodi da taj potez ne podrazumijeva ponovnu procjenu trenutačne javnozdravstvene situacije u nekim zemljama, nego "odražava prilagodbu sustava preporuka za putovanja kako bi se više oslanjao na postojeće epidemiološke procjene (CDC-a)".

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zasad to nije komentirao.

CDC je prije priopćio da osobe koje su potpuno cijepljene mogu sigurno putovati unutar Sjedinjenih Država s obzirom na "nizak rizik", ali je direktorica CDC-a Rochelle Walensky pozvala Amerikance da ne putuju zbog velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom diljem zemlje.

''Znamo da trenutačno raste broj slučajeva. Preporučila bih da se ne putuje'', rekla je Walensky.

''U ovom trenutku ne preporučujemo putovanja, posebno osobama koje nisu cijepljene'', dodala je.