Sjedinjene Države su pozvale iračku vladu da "posluša legitimne zahtjeve" prosvjednika koji traže pad režima iako im čelnici obećavaju reforme.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u priopćenju također kritizirao "nedovoljno vjerodostojnu" istragu koju su vodile vlasti Bagdada o nasilju na prosvjedima. "Iračani zaslužuju pravdu i da odgovorni polože račune", rekao je.

"Nedavna stroga ograničenja slobode tiska i izražavanja moraju biti ublažena", rekao je i ocijenio da se radi o slobodama koje su "neodvojive od svake demokratske reforme".

Mike Pompeo je od početka listopada od iračke vlade tražio da poštuje zahtjeve prosvjednika i da pokaže "maksimalnu suzdržanost".

Njegov novi poziv stiže dok prosvjedi ulaze u drugi mjesec i kada je najviši šijitski autoritet Iraka, veliki ajatolah Ali Sistani u petak upozorio protiv bilo kakvog stranog upletanja u krizu.

"Nitko, niti jedna skupina niti jedna regionalna ni međunarodna strana ne može Iračanima oduzeti volju i nametnuti im svoje stajalište", zaključio je.

Irak od 1. listopada potresaju masovni prosvjedi na kojima se traži "pad režima", a koje su obilježili nasilje i smrt više od 250 osoba. Vlasti su do sada predložile socijalne reforme i izbore, što su prosvjednici ocijenili kao nedovoljno.