SAD i saveznici optužili su u ponedjeljak Kinu za globalnu hakersku kampanju, pri čemu je veliki napad na Microsoft, koji je otkriven ranije ove godine, izravno pripisan Kini.

SAD, NATO, Europska unija, Velika Britanija, Australija, Japan, Novi Zeland i Kanada zajedno su iznijeli optužbe protiv Kine.

“Ponašanje Kine predstavlja prijetnju ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti”

“SAD i zemlje širom svijeta drže Narodnu Republiku Kinu odgovornom za obrazac neodgovornosti, remetilačkog i destabilizirajućeg ponašanja u kibernetičkom prostoru, koje predstavlja veliku prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti”, poručio je priopćenjem američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak.

Istoga je dana američko ministarstvo pravosuđa objavilo da su četiri kineska državljanina – tri sigurnosna dužnosnika i jedan unajmljeni haker – optužena za globalnu hakersku kampanju usmjerenu protiv nekoliko kompanija, sveučilišta i vladinih agencija u SAD-u i drugim zemljama.

Riječ je o aktivnostima u razdoblju od 2011. do 2018., čiji su fokus bile informacije koje bi mogle značajno koristiti kineskim kompanijama i poduzećima, navodi se.

“Kina predstavlja sistemski izazov postojećem svjetskom poretku”
Otvaranje novog fronta u ratu protiv hakera dolazi mjesec dana nakon što su se lideri zemalja G7 i NATO-a usuglasili s predsjednikom Joeom Bidenom na samitima u Cornwallu i Bruxellesu da Kina predstavlja sistemski izazov postojećem svjetskom poretku.

Vlade su formalno pripisale upade u Microsoft Exchange Server, koji su obznanjeni u ožujku, “kibernetskim akterima” povezanim s kineskim ministarstvom državne sigurnosti, kazao je Blinken.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije bilo dostupno za odgovor, objavio je Reuters. Dužnosnici Kine ranije su izjavili da je Peking također žrtva hakiranja te se protivi svakom obliku kibernetskih napada.

Američki su dužnosnici rekli da ih je razmjer hakiranja pripisanog Kini iznenadio, kao i kinesko korištenje “unajmljenih hakera kriminalaca”

“Ministarstvo državne sigurnosti Narodne Republike Kine potaknulo je ekosustav kriminalnih unajmljenih hakera koji provode državne aktivnosti i bave se kriminalom za vlastitu financijsku dobit”, kazao je Blinken.

Američke sigurnosne i obavještajne agencije ocrtat će preko 50 tehnika i procedura koje akteri pod patronatom Kine koriste u napadima na američke mreže, kazao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Kineski kibernetički akteri koje sponzorira država dosljedno skeniraju ciljane mreže visoke ranjivosti u roku od nekoliko dana od javne objave ranjivosti, navodi se u dokumentu američkog savjetodavnog tijela za kibernetsku sigurnosti, koji je vidio Reuters.

SAD se u posljednjim mjesecima uvelike usredotočio na Moskvu, optužujući ruske hakere za više napada u SAD-u.