Vlada Sjedinjenih Država ponudila je nagradu za informacije o vođama kibernetičke kriminalne grupe DarkSide, koja je nedavno izvela napad na jedan od glavnih američki naftovoda, javlja AFP.

U četvrtak je SAD objavio nagradu od 10 milijuna dolara za informacije koje će pomoći u lociranju vođa hakerske grupe za ransomware poznata kao 'DarkSide'.

Ucjenjivački software (engl. ransomware) je vrsta štetnog softwarea koja korisniku uskraćuje pristup resursima na računaru i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje postavljenih blokada.

Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

To je najnoviji pokušaj zaustavljanja cyber-iznuđivanja kroz napade ove grupe, koju Washington okrivljuje za veliki prekid u radu naftovoda u svibnju ove godine.

Osim nagrade za lociranje vođa ove skupine, State Department također nudi do 5 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja i presuda bilo kojeg od njih, u bilo kojoj zemlji, koji pokuša sudjelovati u DarkSide hakerskim napadima.

-Sjedinjene Države na taj način pokazuju svoju posvećenost zaštiti žrtava ransomware-a širom svijeta od eksploatacije od strane cyber kriminalaca - navodi se u priopćenju State Departmenta.

FBI je rekao da se DarkSide nalazi u Rusiji i da je odgovoran za hakerski napad u svibnju na 'Colonial' naftovod.

Napad na naftni kompleks izazvao je višednevnu blokadu rada naftovoda i prekid dotoka, što je uzrokovalo rast cijena plina i nestašicu goriva na jugoistoku SAD-a.