SAD je u prošlom tjednu nakon više od četiri desetljeća postao neto izvoznik sirove nafte i naftnih derivata zahvaljujući tehnologijama crpljenja nafte iz škriljaca, pokazali su službeni podaci američke vlade.

Izvješće ministarstva energetike novo je svjedočanstvo o usponu škriljca koji je uzdigao SAD na svjetskim tržištima nafte, potaknuvši američkog predsjednika Donalda Trumpa na objavu o američkoj "energetskoj dominaciji".

Velika promjena

To je prilično velika promjena u odnosu na protekla desetljeća u kojima je američku energetiku definirala zabrana izvoza nafte, uvedena 1975. godine zbog naftnog šoka.

Zabrana je ukinuta krajem 2015. godine, a sektor je u međuvremenu doživio temeljite promjene, ponajprije zahvaljujući novim tehnologijama vađenja nafte, poput hidrauličkog frakturiranja, koje su omogućile veliku proizvodnju nafte ponajprije u Sjevernoj Dakoti, Teksasu i Pennsylvaniji.

Trenutno SAD proizvodi 11,7 milijuna barela sirove nafte dnevno, što znači da konkurira vodećim svjetskim proizvođačima, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju.

Jučer objavljeni podaci ministarstva energetike pokazuju također da je SAD prošlog tjedna izvozio 3,2 milijuna barela nafte dnevno i 5,85 milijuna barela dnevno naftnih derivata.

Upozorenje analitičara

U istom je razdoblju uvozio 7,22 milijuna barela nafte dnevno i 1,62 milijuna barela derivata.

Ako se zbroje dvije kategorije energenata, SAD je u prošlom tjednu neto izvozio 211.000 barela dnevno, prvi puta otkada su u ministarstvu energetike 1973. godine počeli prikupljati te podatke.

Analitičari upozoravaju na to da to ne znači nužno da će SAD svakog tjedna biti neto izvoznik nafte, ali ističu da je uspon škriljca neporecivo promijenio sliku američke energetike.