F-35 Joint Strike Fighter, najskuplji i najkontroverzniji oružani sustav u povijesti SAD-a, krenuo je na Pacifik kako bi postao "temelj" obrane na tom području, piše CNN. Avioni će biti smješteni u zračnoj postaji Iwakuni, nedaleko od Hirošime.

Zrakoplovi pokazuju da je Washingtonov "posvećen obrani Japana najmodernijom opremom koju SAD posjeduje". Vjeruje se da će avioni pomoći fleksibilnosti tijekom misija i povećati učinkovitost uništavanja zračnih i zemaljskih meta.

Američki marinci hvale svestranost F-35B.

"Kombinacija nevidljivosti, radarske i senzorne tehnologije te sustava za elektronsko ratovanje su značajne prednosti lovca pete generacije", stoji u njihovoj izjavi.

F-35 se također prodaje i proizvodi saveznicima SAD-a diljem svijeta, a Japan je prvi zrakoplov primio u prosincu. F-35 je osobit po tome što može polijetati i slijetati vertikalno te time zamjenjuje AV-8B Harrier.

Izjava za saveznike i neprijatelje

Analitičari smatraju da je prisutnost tog zrakoplova izjava sadašnjim i potencijalnim protivnicima u regiji. Carl Schuster, bivši operativni direktor Pacifičkog zapovjedništva SAD-a, smatra da je to signal Sjevernoj Koreji. Sigurnosni analitičar Corey Wallace pak smatra da je davanje prvog zrakoplova Japanu strateški simbol.

"To je pokazatelj prioriteta vlade SAD-a u ovo vrijeme", smatra Wallace.

Tenzije između Japana i Kine porasle su protekle godine, zbog previranja oko Južnokineskog mora. U listopadu je Japan najavio kako će odgovoriti na sve učestalije kineske letove kod svojeg zračnog prostora.

F-35 će se integrirati s ostalim oružjem SAD-a te Americi dati tehnološku prednost, navodi CNN.

Bitka oko budžeta

Cijena zrakoplova privukla je dosta kritika, uključujući i one od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. 2443 zrakoplova koštat će 400 milijardi dolara. Trump je najavio natječaj kojim bi se smanjila cijena zrakoplova. Senator John McCain nazvao je konstantne probleme s F-35 "skandalom i tragedijom".

Wallace smatra da ima smisla zrakoplove prvo poslati u Japan.

"Jedna od glavnih značajki je mogućnost međuoperabilnosti s drugim platformama, tako da ima operacijskog i taktičkog smisla sad ih poslati u Japan", izjavio je Wallace.