Glasnogovornik iranske vlade Ali Rabi izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) prešle crvenu liniju i zaprijetio kako će Iran uskoro odgovoriti na sinoćnji napad u Bagdadu u kojem je ubijen general Qassem Soleimani, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Rabi je za iransku državnu televiziju kazao da je general Soleimani bio zapovjednik elitne jedinice Quds pri Revolucionarnoj gardi Irana i simbol iranske snage.

“Iran svojim pravom smatra da osveti i brani čast Soleimanija. Naš vjerski vođa nam je rekao da ne izazivamo rat, ali SAD je prešao našu crvenu liniju. Nesumnjivo će dobiti odlučan odgovor“, poručio je Rabi.

Ističući kako je napadom na Soleimanija direktno ugrožena nacionalna sigurnost Irana, Rabi je poručio da će Iran održati lekciju za pamćenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svim američkim predsjednicima.

Uporedo s tim, širom Irana danas se održavaju masovne demonstracije zbog sinoćnjeg američkog napada u Bagdadu.

Tisuće Iranaca su nakon džuma-namaza izašli na ulice i uzvikuju antiameričke slogane. Najmasovniji prosvjedi se održavaju u Teheranu, Kirmanu, Kumu i Zahidanu.

U sinoćnjem napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen je zapovjednik Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, a Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) priopćio je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis. Velposlanik Irana u Bagdadu Masjedi kazao je da se napad dogodio jedan sat iza ponoći i da je ubijeno ukupno deset osoba.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

“Soleimanijeva borba i put ne mogu biti zaustavljeni. Odgovorne čeka bolna osveta“, poručio je Hamnei.