Obrambene snage Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Filipina će 7. travnja u Južnom kineskom moru provesti "pomorske kooperativne aktivnosti" radi podrške za slobodan i otvoren Indo-Pacifik, rekle su zemlje danas, u vrijeme kada je politika Kina u tom moru sve agresivnija.

"Jednodnevne pomorske vježbe će uključivati komunikacijske aktivnosti i manevre u isključivom gospodarskom pojasu Manile u Južnom kineskom moru", rekao je novinarima glasnogovornik filipinskog ministarstva obrane Arsenio Andolong.

"Ići će od sjevera prema jugu"

Američki bojni brod USS Mobile, australski HMAS Warramunga i japanski JS Akebono će se pridružiti dvama filipinskim, kazao je Andolong.

"Ići će od sjevera prema jugu i obuhvaćajući granicu zapadnog i sjevernog zapovjedništva", dodao je. Aktivnost će osnažiti interoperabilnost doktrina, taktika, tehnika i postupaka oružanih snaga zemalja, stoji u zajedničkom priopćenju.

Četiri zemlje su potvrdile svoj stav da je odluka Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu koji je 2016. presudio da Peking nema povijesno pravo na Južnokinesko more, konačna i pravno obvezujuća.

Vježbe će se održati par dana prije sastanka vođa Japana, SAD-a i Filipina

Pomorske vježbe će se održati nekoliko dana prije sastanka vođa Japana, SAD-a i Filipina, na kojem će se, među ostalim, raspravljati o nedavnim incidentima u Južnom kineskom moru.

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. se, otkako je preuzeo vlast 2022., zalaže za bliže odnose sa SAD-om i drugim zapadnim zemljama te je zauzeo čvrst stav protiv nečega što smatra kineskom agresivnošću, napustivši time prokineski nazor svog prethodnika.

Sporovi Kine i Filipina

Filipini i Kina su imali nekoliko sporova prošlog mjeseca, koji su uključivali uporabu vodenog topa i usijanu verbalnu komunikaciju, što je izazvalo zabrinutost za moguću eskalaciju na moru.

Peking polaže pravo na suverenost nad gotovo cijelim Južnim kineskim more, a susjedne zemlje to osporavaju te tvrde da neke granice prelaze njihove isključive gospodarske pojaseve.