Za sada ne postoji lijek ili cjepivo protiv koronavirusa kojim se u posljednjih nekoliko mjeseci zarazilo oko 80.000 ljudi, a umrlo više od 2700, no više zemalja ubrzano provodi analize i testiranja mogućih medikamenata.

Dvije zemlje, SAD i Kina, već su započele s kliničkim testovima na ljudima, naprednijom fazom testiranja. Ispituju učinkovitost antivirusnog lijeka remdesivira koji se prije koristio pri liječenju ebole.

Testiranje na zaraženima

U Americi je testiranje započelo u utorak, a provodi ga Medicinski centar Sveučilišta u Nebraski. Svaki ispitanik primit će 200 miligrama remdesivira pri upisu u studiju. Zatim će u narednih 10 dana dobiti još 100 miligrama. Kontrolna skupina primat će placebo, otopinu koja podsjeća na remdesivir, ali sadrži samo neaktivne sastojke, piše CNN.

Prvi sudionik testiranja u SAD-u je američki državljanin koji je bio evakuiran s kruzera Diamond Princess.

Što se tiče Kine, Gilead Science, kompanija koja proizvodi remdesivir, potvrdila je da surađuje s kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

"Provode se dvije vrste kliničkih testiranja; jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u travnju'', priopćili su iz kompanije Gilead Science.

Testira se i drugi lijek

Podsjetimo, američka tvrtka Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova također je nedavno isporučila svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti testiranja na ljudima.

Moderna Inc. u ponedjeljak je priopćila da je poslala uzorke cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem travnja. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u srpnju ili kolovozu.

Tehnologija koja se bazira na mRNK

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK (glasnička RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK.

Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici te je stoga mnogo pristupačnija.