Bidenova administracija priprema se Izraelu poslati bombe i drugo oružje koje bi pridonijelo izraelskom vojnom arsenalu čak i dok se SAD zalaže za primirje u Gazi, izvijestio je jučer Wall Street Journal citirajući sadašnje i bivše američke dužnosnike.

Predložena isporuka oružja uključuje bombe MK-82 i zajedničko streljivo za izravni napad KMU-572, koje bombama dodaje precizno navođenje, te osigurače za bombe FMU-139, izvijestio je Journal dodavši da se vrijednost procjenjuje na "desetke milijuna dolara".

Predloženu isporuku još uvijek interno pregledava administracija, dodaje se u izvješću pozivajući se na američkog dužnosnika, koji je rekao da bi se detalji prijedloga mogli promijeniti prije nego što administracija obavijesti čelnike kongresnog odbora, koji bi trebali odobriti isporuku.

Od prosinca 2023. Bidenova administracija dvaput je preskočila kongresnu reviziju prodaje oružja Izraelu.

Bidenova administracija suočila se s kritikama zbog nastavka opskrbe Izraela oružjem dok se gomilaju optužbe da je oružje američke proizvodnje korišteno u napadima u kojima su ubijeni i ranjeni civili.

Rat u Gazi počeo je kada je Hamas, koji ima podršku Irana, poslao borce u Izrael 7. listopada ubivši 1200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska je u zračnoj i kopnenoj ofenzivi od tada opustošila veći dio Gaze, ubila 28.775 ljudi, uglavnom civila, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i prisilila gotovo sve stanovnike, kojih je više od 2 milijuna, da napuste svoje domove.