Američki poslovni svijet zainteresiran je za ulaganja u zapadni Balkan, ali za veći angažman američkog kapitala potrebno je temeljna provedba tržišnih i pravosudnih reformi u svakoj od zemalja jugoistočne Eirope, izjavio je američki senator Christopher Murphy.
Interes kompanija iz SAD-a za zapadni Balkan bila je jedna od tema na jučerašnjem skupu u Njemačkom maršalovom fondu na kojem je Murphy odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistočnoj Europi, prenosi Glas Amerike.

"Američki ulagači su spremni da investiraju u različite industrijske sektore, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive predanosti borbi protiv i posljednjeg traga korupcije u tim zemljama. Tamo gdje vlasti budu uspješno pružale pravnu sigurnost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći", rekao je Murphy.

Demokratski senator se zalaže za energetsku nezavisnost zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Poslije otkazivanja projekta izgradnje Južnog toka, energetska situacija je otežana, navodi Murphy, prenosi Tanjug..

On je, međutim, ponudio neka dugoročnija rješenja: "Amerika sve više izvozi tekući plin i naftu i mogla bi postati alternativni opskrbljivač na području Balkana. Točno je da je potrebno riješiti transport američkih energentata do Balkana, ali već su toku pregovori o izgradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj".

Postoji i mogućnost razvijanja domaćih energetskih resursa, u čemu bi SAD također bile spremne pomoći, nastavio je Murphy.

"Bilo da je riječ o obnovljivoj energiji, naftnim izvorima, geotermičkim izvorima, pa čak i o mogućoj eksploataciji nafte iz škriljaca u samoj regiji. Europljani oklijevaju da se bave takvom tehnologijom, međutim uspjeh eksploatacije nafte i plina iz škriljaca u Americi nije samo u malim troškovima proizvodnje, već i u tome što je ekološki sigurna. Američka tehnološka pomoć je na raspolaganju", dodao je on.

Murphy ne isključuje ni nuklearne elektrane, poput one koju kompanija Westinghouse gradi u Bugarskoj.

prvi.tv