Svjedok Državnog tužiteljstva BiH izjavio je na suđenju za zločine počinjene u Prozoru da je sredinom rujna 1993. išao u akciju na Uzdol, kojom je, prema njegovom mišljenju, rukovodio komandant Enver Buza.

Mustafa Hero, bivši pripadnik Prve čete Samostalnog prozorskog bataljona Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je da je komandant bataljuna bio Enver Buza, koji je, prema svjedoku, bio prestrog prema vojnicima.

“Kao komandant Izviđačke grupe, išao sam u akciju na Uzdol. To je bilo 14. rujna 1993. Pravac napada grupe je bila kota Gradina kod Prozora”, ispričao je svjedok.

Naveo je da vojnu akciju na Gradinu nisu uspjeli odraditi, jer se grupa izgubila a u međuvremenu se razdanilo. Stali su, kako je kazao, u mjestu Selišće, odakle su mogli čuti detonacije i rafalne pucnje iz pravca Uzdola. U večernjim satima, rekao je Hero, njegova grupa se vratila u mjesto Here, gdje su za večerom od ostalih vojnika čuli da je bilo poginulih pripadnika ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i civila.

“Na vijestima ‘Radio Rama’ se izvještavalo o masovnim ubistvima i klanjima. Ja nisam bio u Uzdolu, čuo sam… Akcijom na Uzdol trebao je rukovoditi komandant batuljona… To je moje mišljenje”, pojasnio je svjedok.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH je optužilo Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljuna Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su pod kontrolom optuženog u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenike i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Drugi svjedok Stjepan Raič je ispričao da je u Hrvatskoj, preko medija, saznao da se 14. rujna 1993. u njegovom rodnom mjestu Uzdol dogodio napad. Na televizijskim snimcima, kako je kazao, vidio je mrtve roditelje i brata.

“Bio sam u šoku. Kako je kamera išla, vidio sam svoju kuću, oca, majku i brata pokojne. Bili su u ležećem položaju. Bilo je krvi, ma grozno”, opisao je Raič.

Milan Zelenika se također prisjetio 14. rujna, kada ga je u zaseoku Zelenike (općina Prozor) probudila tetka, koja mu je rekla da moraju bježati jer će ih pobiti. Izjavio je da je krenuo iz sobe izaći kada je ubačena bomba kroz prozor.

“Bomba je eksplodirala, pogodilo me je par gelera s lijeve strane. Brat me je nosio, vukao… S tetkom smo krenuli bježati u donji dio sela, prema crkvi. Kad smo stali u potočić, čuli su se povici ‘Allahu ekber’. Od vojnika nisam vidio nikoga”, posvjedočio je Zelenika.

Suđenje se nastavlja 10. listopada.

Detektor.ba