Ako želite putovati izvan granica BiH, ali imate samo osobnu iskaznicu, odnosno iz nekog razloga trenutačno nemate putovnicu, tada imate opciju da s ovim dokumentom putujete u samo nekoliko zemalja u okružju.

Državljani BiH mogu koristiti važeću osobnu iskaznicu kao putnu ispravu prilikom prelaska državne granice sljedećih zemalja s kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, i to na teritoriju: Republike Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije.

Ovo su podaci koji se mogu pronaći na stranici Granične policije BiH, s tim da napominju da se osobna iskaznica BiH ne može koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u ili iz zemalja članica Europske unije, schengenskog prostora ili drugih zemalja s kojima BiH nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor, pišu Nezavisne novine.

To vrijedi, kao što već vjerojatno znate, i prilikom ulaska na teritorij RH s obzirom na to da je ona u Europskoj uniji, a tada bh. građani moraju posjedovati važeću putnu ispravu, odnosno biometrijsku putovnicu za ulazak i bezvizni boravak do 90 dana na teritoriju Republike Hrvatske.

Inače, stanovnici pograničnog područja BiH, a u skladu sa Sporazum o pograničnom prometu koji, uz ostalo, propisuje i izdavanje pograničnih propusnica između BiH i Republike Hrvatske, mogu podnijeti zahtjev za izdavanje pogranične propusnice nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji Republike Hrvatske, diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u BiH.

Državljani BiH mogu prijeći državnu granicu s važećim putnim ispravama, a to podrazumijeva važeću putovnicu ili drugi identifikacijski dokument koji je izdalo nadležno tijelo vlasti BiH te važeću osobnu iskaznicu i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana.