Drage naše sestre, rodbino i prijatelji!

Vidimo da se vijesti sa Haitija brzo šire.

Kako se u našem narodu kaše 'dobar glas daleko se čuje, a onaj manje dobar još dalje'. Nažalost, na Haitiju se zadnju godinu dana živi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, a iz dana u dan postaje sve teže. Nesigurnost i strah haićanskom narodu 'siju' kriminalne skupine i bande koje se bave kidnapiranjem i tako 'izvlače' novac.

image

Biskupska Konferencija i Konferencija redovničkih poglavara je već više puta upozoravala odgovorne da je zemlja na rubu eksplozije i umoru, te tražila od državnih vlasti da nešto učini kako bi narod živio sigurno i imao dostojanstven život. Ali, nažalost, stanje se ne mijenja… Ovdje je glas Crkve jako važan jer najviše socijalnih, prosvjetnih i zdravstvenih ustanova drži Crkva i tako pomaže svome siromašnom narodu, a sa ovom trenutnom situacijom rad je jako otežan.

Želimo vam se ukratko javiti da znate da smo mi Bogu hvala dobro i zdravo. Nismo uplašene a niti obeshrabrene, nego zajedno sa ovim narodom molimo i živimo za izlazak iz ove krize.

Kod nas nema korone, ali evo kao što čitate na žalost na Haitiju je zavladala druga 'pošast' nesigurnost praćena skoro pa svakodnevnim kidnapiranjima u Port au Prince, glavnom gradu Haitija.

Među kidnapiranim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija…u zadnje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si…nego ako si se našao na putu a bande tuda prolazile bio si njihov plijen…tako je među kidnapiranima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala…izašla je iz škole, našla se na cesti  kojom su prolazili i nju su kidnapirali. Uglavnom kidnapiranja su se obavljala sa ukradenim autima državnih službi čija su stakla bila zatamnjena. Nedavno su državne vlasti izdale naredbu da se sva auta osim velikih državnih službenika moraju voziti bez zatamnjenih stakala. I tako se stanje bilo primirilo…
 

Prije desetak dana, desetak naoružanih bandita, kidnapirali su pastora i dvoje njegovih suradnika za vrijeme obavljanja službe koja je bila prenošena online. 

A jučer, 11.04.2021., kidnapirali su pet svećenika, dvije časne sestre i 3 civila koji su išli su na ustoličenje novog župnika. Četiri svećenika su redovnici zajednice Svetog Jakova, a od civila su majka, sestra i kum svećenika koji je trebao biti ustoličen.  Ova vijest nas je sve pogodila i šokirala. Za njihovo oslobođenje traže milijun američkih dolara. U manje od 24 sata kidnapirali su 12 osoba.

Nadbiskup Nadbiskupije Port au Prince mgr. Max Leroy Mesidor osudio je svaku vrstu nasilja i pozvao državne vlasti da osiguraju mir i sigurnost u zemlji, te osiguraju oslobađanje zatočenih čim prije. Osudio je svaku vrstu nasilja.  Između ostalog, otmičarima  i svima onima koji ih na bilo koji način podržavaju glasno je rekao prestanite uništavati zemlju i  prestanite uništavati nadu Haićanskog naroda.

Mi nismo uplašene, ali zabrinute jesmo za budućnost ovog naroda. Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah. Najtužnije od svega jest činjenica da su u tim bandama većinom mladići od 15 do 25 godina.

I naš grad, Petit Goave, u zadnji mjesec dana više puta je bio 'blokiran'. Kako gradom prolazi prometnica koja povezuje glavni grad sa jugom i jugozapadom Haitija, ta prometnica je bila blokirana s ciljem da bi se izrazila solidarnost i tražilo puštanje kidnapiranih osoba. Više osoba među kidnapiranima su bili i ljudi iz Petit Goave, koji rade u glavnom gradu.

Nedavno su u našem mjestu uhvatili i dvojicu zatvorenika koji su 25.02. pobjegli iz zatvora iz Port au Prince zajedno sa više od 400 zatvorenika. Ovdje su smještaj našli kod jedne gospođe, ali ne zadugo, jer su ih susjedi prijavili i policija ih je odmah privela zajedno sa tom gospođom.

Ovim javljam htjele smo vam približit situaciju na Haitiju i zamolit vas da pojačate svoje molitve za potrebe haićanskog naroda. Mi svakodnevno molimo za vas i vaše potrebe jer znamo da je stanje u Domovini i svijetu teško s obzirom na pandemiju korona virusa.

Vaše sestre misionarke sa Haitija,

s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, Sestre Služavke Maloga Isusa


Malo više o svemu možete pročitati na ovim linkovima:


https://www.vaticannews.va/hr/crkva/news/2021-04/haiti-oteto-dest-ljudi-medju-kojima-5-svecenika-2-casne-sestre.html

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/kaos-u-haitiju-nakon-masovnog-bijega-iz-zatvora-ubijeno-najmanje-25-ljudi-medu-njima-i-direktor-zatvora-15053951

https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3322326-kidnapovanje-uzivo-u-crkvi-na-haitiju-napadaci-oteli-svestenike-i-jos-3-osobe-tokom-sluzbe

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/biskupi-haitija-upozoravaju-zemlja-je-na-rubu-eksplozije/99423