Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini dalo je komentar na nedavno objavljeni intervju američkog veleposlanika u BiH, M. Murphyja, za Radio Slobodna Europa.

Kako navode iz ruskog velepolsnastva, veleposlanik elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države "neće prepustiti BiH Rusiji" kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.

"Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju. Bez lažnih 'visokih predstavnika', bez uvredljivog vanjskog tutorstva brojnih 'posebnih predstavnika'. Rasuđivanja gospodina veleposlanika jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Washingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno 'branio' Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada Sjedinjene Države aktivno 'brane' Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke već i ekonomske nemoći", napisali su iz Veleposlanstva Ruske Federacije.

Iz ovog veleposlanstva tvrde da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe i da, kako objašnjavaju, u tome je smisao proxy-rata protiv Rusije, koji je organizirao "zasnovan na pravilima" dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje "zapadni svijet", prenosi N1.

"U stvari, Washington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od ('dokazanih') prijatelja…o se tiče Rusije, takođe imamo svoje nacionalne interese koje branimo. Ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemernoj retorici, mi preferiramo otvoren i prijateljski dijalog s našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi", navedeno je na kraju objave.