Rusko gospodarstvo ubrzalo je u trećem tromjesečju, oslonjeno na industrijsku proizvodnju, izvijestili su statistički ured i ministarstvo gospodarskog razvoja, istaknuvši i pojačanu potrošnju. Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je od srpnja do rujna za 5.5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, najsnažnije od kraja 2021. godine, izvijestio je statistički ured Rosstat.

Ublažen utjecaj

Od travnja do lipnja uvećan je za 4.1 posto, a od siječnja do ožujka smanjio se za 1.8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Rast je potaknut snažnom državnom potrošnjom, a analitičari ističu i veću industrijsku proizvodnju za rat protiv Ukrajine. Ti su faktori ublažili utjecaj zapadnih sankcija, koje ruske tvrtke, čini se, sve uspješnije zaobilaze, piše novinska agencija dpa.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja blago je podiglo procjenu rasta aktivnosti od siječnja do rujna, s 2.8 na 2.9 posto, citira novinska agencija TASS izvješće službe ministarstva za odnose s javnošću, koja se poziva na zamjenicu ministra Polinu Krjučkovu.

Ruski premijer: Prerađivačka industrija je pokretač

Krajem listopada premijer Mihail Mišustin rekao je da je ruski BDP u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porastao za 2.8 posto, pozivajući se na podatke ministarstva gospodarskog razvoja. Prema riječima premijera, proizvodnja industrijske robe porasla je od siječnja do rujna više od tri posto, a pokretačka snaga bila je prerađivačka industrija sa stopom rasta većom od sedam posto.

"Gospodarstvo podupire pojačana potrošačka aktivnost, koju osiguravaju fleksibilno domaće tržište rada i veća realna primanja stanovništva", izjavila je Krjučkova, po izvješću TASS-a. U listopadu je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će ruski BDP ove godine porasti za 2.2 posto i za 1.1 posto u 2024.