Rusko cjepivo ''Sputnik-V'' protiv COVID-19 proizvelo je odgovor antitijelima u ranim fazama proba, sudeći po rezultatima objavljenim u petak u medicinskom žurnalu The Lancet koje je Moskva pozdravila kao odgovor kritičarima.

Rezultati dvije probe provedene u razdoblju lipanj-srpanj koje su uključile 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto njih razvilo antitijela na novi koronavirus bez ozbiljnijih nuspojava, piše The Lancet.

Rusija je odobrila cjepivo koja se koristi u dva ubrizgavanja za domaću uporabu u kolovozu, kao prva zemlja koja je to učinila prije nego što su objavljeni bilo kakvi podaci ili probe velikog obima.

''Dvije 42-dnevne probe, koje uključuju po 38 odraslih zdravih osoba za svaku od njih, nisu ustanovile nikakve ozbiljnije nuspojave među sudionicima i potvrdile su da je to cjepivo kandidat za odgovor antitijelima'' - piše Lancet.

''Velike, dugoročne probe, ukljkučujući i placebo poređenja, i dodatni nadzor potrebni su da se uspostavi dugoročna sigurnost i učinkovitost cjepiva u sprječavanju zaraza s COVID-19'' - navodi žurnal, prenosi Reuters.