Nakon što su u subotu ruski zrakoplovi ušli u turski zračni prostor i izazvali međunarodni skandal, isto su ponovili još jednom tijekom nedjelje, piše Reuters. Objavio je to turski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak u večernjim satima, a za sada je Rusima samo ponovljena da će "biti odgovorni za bilo kakav incident koji bi se mogao dogoditi".

NATO je jučer održao hitni sastanak u Bruxellesu na kojem su sudjelovali izaslanici iz svih 28 zemalja članica, a na kojem je prelazak ruskih zrakoplova preko granice nazvan "neprihvatljivim kršenjem turskog zračnog prostora". NATO je zbog toga prosvjedovo i osudio ovakvo ponašanje Rusije protiv jedne članice NATO pakta.

- Saveznici su naglasili ozbiljnu opasnost koja se stvorila zbog ovako neodgovornog ponašanja. Pozvali su Rusiju da odustane i objasni ovakva kršenja - rečeno je nakon NATO sastanka. Ulje na vatru tijekom jučerašnjeg dana dodao je i John Kerry koji je rekao da je Turska mogla odgovoriti.

Rusi su priznali kako su dva zrakoplova na nekoliko sekundi ušla na područje Turske, ali su to nazvali nesretnim slučajem koji se neće ponoviti.

Ipak, službena Ankara odlučila je smiriti napetosti koje su nastale te je priopćila da ne postoje napetosti između tih dviju zemalja.

- Naša pozicija je vrlo jasna - upozorit ćemo svaku zemlju koja ugrozi naše granice, ali na prijateljski način. Rusija je naš susjed i prijatelj i u tom pogledu ne postoje nikakve napetosti između nas. Pitanje Sirije nije tursko-ruska kriza - kazao je turski premijer Ahmet Davutoglu za Hurriyet Daily.

 -Od Rusije smo dobili objašnjenje da se radilo o grešci i da će od sada nadalje poštovati naše granice te da se ovo više nikada neće ponoviti - dodao je Davutoglu.