Međunarodni olimpijski odbor (IOC) izbacio je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u južnokorejskom Pyeongchangu, javlja ugledni BBC. Rezultat je to 17-mjesečne antidopinške istrage predvođene bivšim predsjednikom Švicarske Samuelom Schmidom.

“Pronađeni su dokazi sistematične manipulacije antidopinških pravila i sistema. Ovo bi trebalo podvući crtu tim i takvim stvarima u sportu”, stoji u objašnjenju IOC-a.

Međutim, oni ruski sportaši koji dokažu da su nevini moći će nastupiti na ZOI u Južnoj Koreji, ali pod neutralnom zastavom. Predsjednik IOC-a Thomas Bach i njegov odbor došli su na ovu odluku nakon opsežne istrage.

Čisti ruski sportaši moći će nastupiti, ali…

Ruski olimpijski odbor suspendiran je kao sportska organizacija, ali IOC ističe kako će spomenuti čisti sportaši moći nastupati pod imenom “Olimpijski sportaši iz Rusije (OAR)”.

Da bi Rusija mogla biti sankcionirana na takav način, postalo je jasno prošli mjesec kada je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila da Rusija nije poštovala sve antidopinške standarde. Ta je agencija još u srpnju 2016. godine poduzela mjere zbog otkrića istrage Richarda McLarena da je više od 300 ruskih testova na doping bilo lažirano. To je bio početak svega, očekivalo se kako će se i ostali sportaši naći pod istragom. Pogotov zato što je Rusija postala “sportska zemlja dopinga”.

Točnije, McLarenova istraga uključuje period od 2012. do 2015. u kojem je preko 30 sportova u Rusiji imalo koristi od uzimanja dopinga ruskih sportaša. WADA je obznanila kako se do tih rezultata došlo sistematičnom istragom, a uzorci, koji su pokazali umiješanost ruskih sportaša u doping aferu, detaljno su pregledani u labaratoriju.

Thomas Bach napao Rusiju

Budući da se to događalo pod paskom Ruskog olimpijskog odbora, Thomas Bach, predsjednik MOO-a, napao je Rusiju zbog ‘udara bez presedana na čast Igara’. Provedena istraga razotkrila je dogovore o dopingu između ruskih sportaša i dužnosnika Odbora, pišu Britanci.

Ruski dužnosnici negiraju optužbe, a Vladimir Putin je itekako ljut. Jer, jedna takva velika nacija, sportska i politička, po prvi je puta u svojoj povijesti ostala bez mogućnosti nastupanja na jednom velikom natjecanju. To je, također, presedan u sportu. Jer, jednoj od najvećih sportskih sila zabranjen je nastup na tako velikom sportskom natjecanju. I to svim njenim sportašima.

“Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping”, kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a “uvredljivom i nepravednom”, a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov “neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma”.