Ruska državna agencija TASS izvijestila je, pozivajući se na španjolske medije, da je ruski pilot helikoptera Maxim Kuzminov, koji je prebjegao u Ukrajinu sa svojim Mi-8 prošlog kolovoza, ubijen u Španjolskoj.

Ispostavilo se da su španjolski mediji zapravo ruski Telegram kanal koji se predstavljao kao strana publikacija.

Vijesti su odmah proširili proruski blogeri.

TASS se u svojoj objavi poziva na valencijsko izdanje Eureka News.

Riječ je o kanalu Telegram, koji pak, pozivajući se na "izvore u španjolskoj Guardia Civil", tvrdi da je Kuzminov imao problema s alkoholom i drogama.

Objava Eureka News je izbrisana.

Operacija Synytsia

Inače, operacija koja je dovela do Kuzminovljevog prebjega, nazvana "Synytsia" i kojoj su prethodile višemjesečne pripreme, navela je Rusa da pilotira svojim helikopterom Mi-8 prema ukrajinskom teritoriju i sleti u istočnu regiju Harkiva, gdje su ga čekale snage Ukrajinski specijalaca.

Prema lokalnim medijima, druga dva ruska člana posade koji su bili u letjelici i koji nisu bili svjesni zavjere odbili su se predati te su ih ukrajinske snage ubile.

Ruski pilot dobio je nagradu od pola milijuna dolara za dostavu ruske vojne opreme Ukrajini, kako je izvijestio sam Yusov prošlog rujna. Nagrada je trebala potaknuti druge ruske vojnike da slijede Kuzminovljev primjer i pređu na stranu Kijeva.

GRU imao naredbu da ga eliminira

Televizijska kuća Russia-1 je prije nekoliko mjeseci izvijestila kako je ruska vojna obavještajna agencija, GRU, imala naredbu eliminirati Kuzminova i da je njegovo ubojstvo samo "pitanje vremena".

Obavještajni izvor na koji se poziva ruska novinska agencija Agentstvo, sa svoje strane, naveli su kako "zločin" koji je počinio pilot "nema roka trajanja", prenosi španjolski portal El Confidencial.

Optužbe za izdaju u Rusiji se smatraju uvodom u smrtnu kaznu. Bivšeg časnika GUR-a Sergeja Skripala, koji je otrovan Novičokom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Vladimir Putin je označio kao "izdajnika".

Tim je izrazom ruski predsjednik opisao i osnivača privatne vojne tvrtke Wagner, Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u misterioznoj zrakoplovnoj nesreći dva mjeseca nakon što je organizirao pobunu protiv vojnog vrha Kremlja.

Unatoč sumnjivom podrijetlu vijesti, ukrajinska vojna obavještajna služba na kraju je potvrdila Kuzminovljevu smrt, iako nije precizirala detalje njegovog navodnog ubojstva.

Obavještajni izvor na koji se poziva Ukrajinska Pravda izjavio je da je pilot "odlučio preseliti u Španjolsku umjesto da bude ovdje (u Ukrajini)".

"Iz onoga što znamo: pozvao je svoju bivšu u svoju kuću i našli su ga upucanog", dodao je ovaj izvor.