Novu ratnu igračku ruski predsjednik Vladimir Putin angažirao je za borbe koje vodi u Siriji. Rusija je, naime, u Siriju dovezla napredni protuzrakoplovni sustav S-400 (NATO oznake SA-21 Growler), a koji ima domet od ruske baze Latakia do Tel Aviva.

Sustav ima domet od čak 400 kilometara, a može srušiti zrakoplov koji leti na 27.000 metara, što je gotovo trostruko više nego što lete putnički zrakoplovi, piše Daily Mail.

Iz ruske zračne baze Latakia sustav S-400 može 'pokriti' gotovo cijelo područje Sirije, južne Turske,Cipra i istočnog Mediterana kao i većinu Izraela.

Sustav je opremljen radarom koji može može pratiti čak 300 meta i kontrolirati šest protuzrakoplovnih raketnih bacača.

Novo oružje može pratiti čak britansko zrakoplovstvo na Cipru, a njegovim raspoređivanjem u Siriji Rusija je poslala jasnu poruku Turskoj i Izraelu, ali i stvorila štit iznad sirijskog obalnog područja jer je S-400 u mogućnosti presretati krstareće rakete i druge potencijalne prijetnje u zraku, prenosi Večernji list.

– Čak i da zrakoplov leti nisko brzinom običnog automobila, radar sustava će ga svejedno pokazati. Za S-400 ne postoji 'nevidljivi' avion, sustav će ga uvijek locirati i srušiti – pojasnio je ruski raketni zapovjednik.