U novom izvješću vojske SAD-a se tvrdi da je prošlog mjeseca američki bespilotni zrakoplov uništila zračna obrana blizu Libije.

Moskva još nije komentirala incident, ali američku vojska tvrdi da je to učinili ruski plaćenici ili Libijska nacionalna vojska koju predvodi general Haftar.

Američko zapovjedništvo Afrike priopćilo je u subotu da su nenaoružani američki bespilotni zrakoplov oborile zračne snage glavnog grada Tripolija u studenom, te su zatražili povratak olupina bespilotnih letjelica.

Operatori sustava protuzračne obrane “nisu znali da je to američki dron, kad su na njega pucali. Da, ali sumnjam u to”, rekao je general Stephen Townsend, koji predvodi Zapovjedništvo Afrike, u izjavi za Reuters.

Prema riječima glasnogovornika zapovjedništva Afričke vojske, pukovnika Christophera Karnsa, bespilotni zrakoplov nestao je 21. studetnog. Dodao je da je obrana možda srušila, vjerujući da je riječ o oporbenom zrakoplovu. Istovremeno, dužnosnik Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA), koja se bori protiv LNA, za sve je optužio ruski protuzračni sustav.