Očekuje se da će navodna ruska strana agentica Maria Butina, uhićena i zatvorena u Sjedinjenim Državama u travnju , stići u Moskvu do subote ujutro, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svom službenom kanalu.

-Maria će 25. listopada biti prebačena iz saveznog zatvora u Tallahasseeu na Floridi u migracioni centar u Miamiju, odakle će istog dana letjeti za Moskvu. Stići će u Rusiju u jutro 26. listopada – rečeno je iz ministarstva.

Butina, 30-godišnja špijunka, osuđena je na 18 mjeseci zatvora nakon što je ova stanovnica Sibira izrazila kajanje zbog planiranja zavjere s ruskim zvaničnikom da se infiltrira u grupu za prava oružja i utiče na američke konzervativne aktiviste i republikance, podsjeća Reuters.

Butina je u prosincu prošle godine priznala da je koristila svoje kontakte u političkim krugovima i organizacijama republikanaca da utječe na američko-ruske odnose u korist Rusije.

Izvori bliski istrazi su objasnili da je ona prije svega davala izjave o njenom dečku, republikanskom operativcu Paulu Ericksonu, koji nije optužen u tom slučaju, ali jeste za pranje novca u Južnoj Dakoti.

Butina se nalazi u pritvoru od srpnja 2018. godine, što joj se uračunalo u kaznu.