Rusija u velikoj ofenzivi na Donbas napada istočnu Ukrajinu duž 480 kilometara bojišnice, a jučer je okupiran grad Kremina. Rusko ministarstvo obrane dalo je ukrajinskim borcima koji se skrivaju u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju novi ultimatum. U priopćenju navode da su njihove snage otvorile humanitarni koridor od tvornice Azovstalj za povlačenje ukrajinskih vojnika kao i za evakuaciju civila. Novi rok za predaju je danas poslijepodne.

Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate, rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih "izvuče" iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

-Neprijatelj je deset puta brojniji od nas, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstalj u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja", dodao je.

Ruski milijarder Oleg Tinkov, osnivač internetske banke Tinkoff, velikog uspjeha fintecha zadnjih godina, osudio je u utorak "bezumni" ruski rat u Ukrajini i pozvao Zapad da pomogne da se zaustavi taj "pokolj".

-Devedeset posto Rusa su protiv tog rata, napisao je Tinkov (54) na Instagramu, istaknuvši da "taj bezumni rat nikome ne koristi" jer "ginu nedužni ljudi i vojnici".

Banka Tinkoff, osnovana 2006., navodi da danas ima oko 20 milijuna klijenata.

Tinkov koji je 2020. otišao s mjesta izvršnog direktora banke, na popisu je osoba pod britanskim sankcijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Kada su se ujutro probudili mamurni, generali su shvatili da imaju vojsku koja nije nije ni za što", poručio je Tinkov u utorak, dodajući: "A kako vojska može biti dobra ako ništa drugo ne valja u zemlji koja se guši u nepotizmu i u sluganstvu?"