Američka koalicija protiv Islamske države (IS) uočila je povlačenje dijela ruskih zrakoplova i vojnika iz Sirije, ali ruska borbena moć uglavnom ostaje netaknuta i uključena je u neke operacije, izjavio je u srijedu glasnogovornik koalicije.

Pukovnik Steve Warren rekao je na video briefingu iz Iraka da je osam do deset ruskih zrakoplova uočeno kako napušta Siriju i da se manje kopnene jedinice okupljaju kod zračne luke i spremaju na povratak.

Istovremeno, dodao je, ruski su zrakoplovi od objave povlačenja izveli nekoliko letova, ali nisu borbeno djelovali. A na terenu je i rusko topništvo koje je pružalo potporu sirijskim snagama u borbi protiv IS-a kod Palmire, kaže Warren.

"Teško je znati koje su namjere Rusije. Kao prvo, nismo očekivali objavu, pa moramo uspoređivati njihove riječi i djela i vidjeti što se događa", rekao je glasnogovornik.

Rusija je počela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u utorak nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak navečer najavio povlačenje većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje.

Do iznenadne objave Moskve došlo je u trenutku kad je u Ženevi počinjao novi ciklus pregovora između predstavnika režima Damaska i oporbe. Ta bi odluka trebala pridonijeti povećanju pritiska na režim Bashara al-Assada da pregovorima dođe do prekida rata.

Warren je rekao da koalicija pokušava procijeniti namjere Rusije i kako će se povlačenje odraziti na stanje na terenu. "To je teško reći, prošlo je manje od 48 sati. Dogodilo se razmjerno malo povlačenje njihove vatrene moći, kao i kopnenih snaga. Ali, iskreno govoreći, nismo uočili značajno smanjenje njihove borbene moći", istaknuo je.

Glasnogovornik je istaknuo da je zabilježeno "stvarno uočljivo smanjenje" borbi između snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i umjerene oporbe, kao rezultat dogovorenog prekida neprijateljstava i u vrijeme dok traje nova runda mirovnih pregovora u Ženevi.

No, Assadove snage nastavljaju ofenzivu protiv IS-a kod Palmire i "naša generalna procjena je da bi ih režim mogao potisnuti ako dobije rusku zračnu potporu", rekao je Warren.

"Mi ćemo se i dalje usredotočiti na borbu protiv IS-a i promatrati što rade Rusi kako bi mogli odlučiti što dalje", dodao je.