Ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov, zajedno s predstavnicima ruskog veleposlanstva, posjetio je u petak Sveučilište u Mostaru, gdje je tom prigodom otvoren 'Ruski kabinet' te predstavljene mogućnosti stipendiranja i studiranja u Rusiji.

Po riječima rektora Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zorana Tomića, na sastanku se razgovaralo o proširenju suradnje između mostarskog sveučilišta, Filozofskog fakulteta, drugih sastavnica SUM-a i Ruske Federacije te njihovih nadležnih instituta koji se bave promocijom ruskog jezika i ruske kulture u Europi.

''Razgovarali smo i o novim oblicima suradnje kad su u pitanju javna sveučilišta Ruske Federacije te o pokretanju niz drugih aktivnosti kako bi popularizirali i informirali javnost o svim mogućnostima koje te suradnja donosi'', kazao je Tomić.

Ustvrdio je kako je suradnja s Ruskom Federacijom i ruskim sveučilištima važna, prije svega zbog akademskih pitanja, mogućnosti zajedničkih istraživanja, ali i zbog razumijevanja velike globalne svjetske kulture, kao što je ruska kultura.

''Želja nam je da našim studentima omogućimo suradnju s ruskim sveučilištima unutar koje se nude i mogućnosti stipendiranja naših studenata'', kazao je Tomić.

Ruski veleposlanik u BiH naglasio je kako je otvaranje 'Ruskog kabineta' na Filozofskom fakultetu SUM-a izuzetno značajan događaj te zahvalio čelnicima Sveučilišta na doprinosu koji su dali za uspostavljanje veza između Rusije i BiH.

''Pedeset studenata koji na Filozofskom fakultetu SUM-a proučavaju ruski jezik značajna je brojka i dobar doprinos razvoju ruskog jezika u BiH'', kazao je Ivancov.

Izrazio je nadu da će otvaranje kabineta povećati interes za proučavanje ruskog jezika te interes prema ruskoj kulturi, književnosti i jeziku.

''To je dobar doprinos prijateljstvu između ruskog naroda i naroda koji žive na Balkanu te dobar poticaj za razvoj gospodarstva, gospodarskih veza i turizma'', ocijenio je.

Poručio je kako su spremni pomoći opremanje 'Ruskog kabineta' te da iznađu mogućnosti za povećanje knjižnog fonda, knjiga znanstvene i književne literature.

''Ovo je prvi 'Ruski kabinet' koji je otvoren u FBiH i nadam se da će to biti dobar poticaj za daljnju suradnju između nas'', poručio je Ivancov.

Prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Ružica Zeljko-Zubac naglasila je kako ovaj događaj ima veliki značaj za Filozofski fakultet SUM-a, ali i za pedeset studenata ruskog jezika, koliko ih je trenutno na tom fakultetu.

''Ruski kutak će biti njihov kutak, kutak gdje će se družiti, upoznavati s ruskom kulturom, gdje će ostvarivati različite vidove suradnje s ruskim sveučilištima i ruskim kolegama, i nadamo se da će predstavljanje stipendija potaknuti naše studente da se odluče na studiranje u Rusiji, ali da će i ruski studenti možda doći na naše sveučilište'', kazala je prodekanica Zeljko-Zubac.