Ruska strana zna da je Finska već pristala dopustiti raspoređivanje snaga NATO-a na svom teritoriju, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

"Sjevernoatlanski savez povećao zonu dodira sa svojim glavnim neprijateljima"

"Očigledno je cijeli [Sjevernoatlantski] savez povećao zonu dodira sa svojim glavnim neprijateljem, kako savez gleda na Rusiju, za 1300 kilometara. I zahtijevat će da Finska učini ono što rade i drugi saveznici, tj. da preuzme sve potrebne mjere i rasporediti strane snage na svom teritoriju. Znamo da je Finska potpisala relevantne bilateralne sporazume", rekao je na forumu, prenosi ruski TASS.

U tom kontekstu, istaknuo je da će Rusija poduzeti sve moguće mjere opreza kao odgovor na aktivnosti NATO-a u blizini svojih granica.

Finska će zatvoriti sve granične prijelaze s Rusijom

"Učinit ćemo to, kao što je rekao ruski predsjednik, na temelju stvarnih promjena u vojnoj situaciji. Mislim na vojne snage koje mogu biti raspoređene ili se pojaviti uz naše granice", rekao je, dodajući da je vojna aktivnost NATO-a blizu ruska granica "stvara novu vojno-političku realnost, koja je teško nabijena destabilizacijom."

Podsjećamo, Finska će zatvoriti sve granične prijelaze s Rusijom za putnike sljedeća dva tjedna u pokušaju da zaustavi neuobičajeno velik protok tražitelja azila u tu nordijsku zemlju, za koji vlada i njezini saveznici tvrde da je orkestrirani potez Moskve, izvjestio je Reuters, prenosi Geopolitika.news