Rusija vidi hitnu potrebu za sigurnosnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, no oni moraju biti "sveobuhvatni" i uključivati pitanje Ukrajine, objavio je Kremlj u petak, prenijela je Hina.

"Nemoguće je izvaditi bilo kakve pojedine dijelove iz općeg kompleksa nagomilanih problema te to nećemo činiti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje je li Moskva spremna razgovarati s Washingtonom o nuklearnim rizicima.

Raste popis tema

"Mi smo otvoreni za dijalog, no za širok, sveobuhvatan dijalog koji pokriva sve dimenzije, uključujući trenutnu dimenziju vezanu za sukob oko Ukrajine, vezan za izravno sudjelovanje SAD-a u ovom sukobu", kazao je Peskov novinarima.

SAD odbacuje ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postao izravan sudionik rata čija je svrha nanijeti "strateški poraz" Moskvi. Washington kaže da su bilo kakvi pregovori o ratu u nadležnosti Ukrajine.

Ruska pozicija, kao što ju je predstavio Peskov, nije ništa novo, podsjeća Reuters. Međutim, novinarima je rekao da popis tema o kojima Rusija i SAD moraju razgovarati raste.

"Sve u svemu, ovaj dijalog je veoma potreban. Potreban je zato što se problemi gomilaju, a ima mnogo poteškoća vezanih uz globalnu sigurnosnu arhitekturu", kazao je Peskov.

Revizija nuklearne doktrine

Iz perspektive Washingtona, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji već treću godinu vodi rat u Ukrajini, odgovoran je za umnažanje sigurnosnih problema.

Ovog tjedna je posjetio Sjevernu Koreju, jedinu zemlju koja je u 21. stoljeću testirala nuklearno oružje, te s njenim vođom Kim Jong Unom potpisao pakt o uzajamnoj obrani te rekao da će možda Pjongjangu poslati rusko oružje kao odgovor na naoružavanje Ukrajine, koje provodi zapad.

Putin je također u utorak ponovio da razmatra reviziju ruske doktrine o korištenju nuklearnog oružja. Posljednji sporazum o kontroli oružja, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Rusija i SAD mogu rasporediti, istječe 2026.