Ruska vlada u četvrtak je uvrstila Norvešku na popis stranih zemalja koje su počinile neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatskih i konzularnih misija u inozemstvu.

Usvojili su dekret ruskog predsjednika "O primjeni mjera protiv neprijateljskih radnji stranih država". Dekret predviđa ograničenja, sve do potpune zabrane, mogućnosti neprijateljskih zemalja da zapošljavaju osoblje za svoja veleposlanstva, konzulate državna tijela i državne institucije u Rusiji.
Limit od 27 zaposlenika

Uz imena relevantnih neprijateljskih zemalja, popis koji je odobrila vlada navodi konkretan broj ruskih stanovnika koje diplomatske misije neprijateljskih zemalja imaju pravo zaposliti.

"Dakle, prema novom nalogu, Norveškoj je dodijeljen limit od 27 zaposlenika", istaknuli su iz kabineta. Vlada je podsjetila da su u svibnju 2021. uvedena ograničenja diplomatskim misijama Sjedinjenih Država i Češke, piše Geopolitika.news.
Reakcija Norveške

Norveško ministarstvo vanjskih poslova još nije primilo nikakvu službenu informaciju o uključivanju Norveške na popis stranih zemalja koje su počinile neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatskih i konzularnih misija u inozemstvu. Međutim, odluka Moskve nije iznenađenje, rekla je ministrica vanjskih poslova zemlje Anniken Huitfeldt.

"Nema razloga reći da se Norveška ponaša neprijateljski prema Rusiji", citirao ju je televizijski kanal NRK. Prema njezinim riječima, trenutna situacija nastala je zbog ukrajinskog sukoba. No, diplomatski je vrh istaknuo da su obje zemlje, kao susjedne države, zainteresirane za funkcioniranje diplomatskih odnosa i kanala kontakta, "i to ne samo u teškim vremenima".