Ruski premijer Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je dao službenu podršku Pariškom klimatskom sporazumu i naredio je da ruski zakoni budu adaptirani na obaveze preuzete sporazumom, navodi se u dekretu postavljenom na websiteu ruske vlade.

U dokumentu koji je potpisao Medvedev navodi se da Rusija i zvanično usvaja pariški sporazum iz 2015. i da će sada "alocirati financijske resurse zemljama u razvoju radi spriječavanja i adaptacije na klimatske promjene".

Iako nije formalno navela "ratifikaciju", vlada navodi u priopćenju da dekret označava rusko prihvatanje sporazuma i prihvatanje obaveza na osnovu Pariškog sporazuma".

Izvor iz vlade izjavio je za AFP da je dokument "posljednji korak u proceduri ruskog usvajanja Pariškog sporazuma".

Predstavljajući dekret na sastanku vlade, Medvedev je izjavio kako je bitno za Rusiju da sudjeluje u procesu smanjenja emisije stakleničkih plinova.

''Prijetnja od klimatskih promjena leži u razaranju ekološke ravnoteže, povećavanju rizika za uspješan razvoj ključnih industrija, i što je najbitnije, povećanju broja prirodnih katastrofa'', kazao je.

Vijest o ruskom usvajanju sporazuma uslijedila je neposredno uoči klimatskog summita UN-a koji ima za cilj ojačati posrnuli Pariški sporazum u vrijeme dok čovječanstvo ispušta najviše stakleničkih plinova u atmosferu.

Jedan od ključnih svjetskih energetskih proizvođača, Rusija, ostala je među najvećim svjetskim zagađivačima koji su potpisali, ali nisu ratificirali sporazum.

Greenpeace Rusija u priopćenju je pozdravio odluku ruske vlade.