Nakon što su Amerikanci najavili da će na sjever Sirije poslati manji broj svojih vojnih specijalaca, Rusija je upozorila da u Siriji prijeti opasnost od tzv. 'proxy rata', odnosno neizravnog sukoba dviju velesila preko različitih faktora koje na ovaj ili onaj način podupiru, a koji vode ratove na samom terenu u Siriji.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov kazao je da bi Amerika i Rusija trebale tješnje surađivati oko sirijskog pitanja.

Američki dužnosnici kazali su da će 'manje od 50' njihovih specijalaca u Siriju otići kako bi 'obučavali, savjetovali i pomagali' provjerenim snagama opozicije u borbi protiv Islamske države. Bit će to prvi put da su američke trupe sasvim otvoreno prisutne na teritoriju Sirije.

Lavrov je američku najavu nazvao 'jednostranim potezom' koji je donesen bez ikakvog osvrtanja na sirijsko vodstvo, a tu on misli na predsjednika Bašara al-Asada, kojemu rusko ratno zrakoplovstvo proteklih tjedana daje podršku u pokušaju da opstane na vlasti.

'Uvjeren sam da ni Amerika ni Rusija ne žele nikakvo upuštanje u tzv. proxy rat, ali meni je očito da ova nova situacija dodatno ukazuje na potrebu suradnje dviju vojski', kazao je Lavrov u Beču, nakon razgovora o budućnosti Sirije s američkim kolegom Johnom Kerryjem te posebnim UN-ovim izaslanikom za Siriju Staffanom de Misturom.

'Naš je osnovni cilj osposobiti lokalne snage za bitku. Znači li to da su i američki vojnici u opasnosti? U to nema nikakve sumnje', izjavio je nešto kasnije američki ministar obrane Ash Carter govoreći o odluci da SAD pošalje svoje specijalce na sjever Sirije. Pritom nije odbacio mogućnost slanja dodatnih snaga, pod uvjetom da ovih 50-ak specijalaca misiju obave uspješno. (jutarnji.hr)