Veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas da je principijelan stav njegove zemlje da je vrijeme za zatvaranje OHR-a u BiH.

"Smatramo da se ovaj institut nakon 25 godina mora zatvoriti i da sve strane u BiH treba da imaju mogućnost da se slobodno dogovaraju kakvu BiH žele", rekao je Kalabuhov novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem.

Ruski veleposlanik istaknuo je da se radi o principijelnom stavu Ruske Federacije koji ne zavisi od ličnosti visokog predstavnika.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jučer u Banja Luci zaključke u vezi s ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma.

Srna navodi kako Narodna skupština Republike Srpske smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu s Daytonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.