Rusija je objavila da je danas poslala novu fregatu s krstarećim projektilima na Sredozemno more, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pojačala svoje mornaričke snage kod sirijske obale.

Fregata crnomorske flote Admiral Makarov napustila je mornaričku bazu Sevastopolj i krenula prema crnomorskom tjesnacu. Brod će djelovati u okviru snaga ruske mornarice na Sredozemlju, navodi u priopćenju rusko ministarstvo obrane.

Još se ne zna hoće li brod sudjelovati u ratu u Siriji

Ministarstvo nije potvrdilo hoće li fregata sudjelovati u vojnoj operaciji u Siriji, gdje Moskva podržava predsjednika Bashara al-Assada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priopćio je u svibnju da će ruski vojni brodovi s krstarećim raketama Kalibr biti u stalnoj pripravnosti na Mediteranu kako bi se suprotstavili terorističkoj prijetnji u Siriji.

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova na Sredozemlju ovog ljeta, među kojima su Admiral Grigorovič, Admiral Essen i Pitlivi, skupa s nosačem aviona Nikolaj Filčenkov i raketnom korvetom Višnji Voloček.

Novine Izvestija u kolovozu su objavile da je Rusija okupila najveću mornaričku grupaciju na Mediteranu od 2015. godine, uključujući i deset brodova naoružanih dalekometnim projektilima Kalibr. Novi brodovi na putu su prema Mediteranu, a dvije podmornice također su razmještene, pišu ruske novine.