Rusko ministarstvo obrane u petak je priopćilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad rudarskim gradom Soledarom u istočnoj Ukrajini, što predstavlja prvi veći uspjeh Rusije na bojnom polju nakon pola godine vojnih neuspjeha protiv ukrajinskih snaga.

Ruske snage zauzele su grad za koji su se dugo vodile teške borbe u četvrtak navečer, priopćilo je ministarstvo obrane.

Dodaje se da taj uspjeh omogućava presjecanje ukrajinskih opskrbnih ruta prema većem gradu Bahmutu na jugozapadu i okruživanje preostalih ukrajinskih snaga u tom gradu.

Reuters nije mogao odmah provjeriti rusku tvrdnju koja je obznanjena nakon nekoliko dana šutnje ministarstva o sudbini grada.

Šef plaćeničke Wagner grupe rekao je u srijedu da su njegove snage ostvarile potpuno "oslobađanje" rudarskog grada Soledara, što je zanijekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je poručio da se borbe još uvijek vode.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je "zauzimanje Soledara omogućeno stalnim bombardiranjem neprijatelja avijacijom, raketnim snagama i topništvom".

Kijev je ranije u petak priopćio da se ukrajinska vojska još uvijek drži u Soledaru nakon teških borbi noću.

Obje strane pretrpjele su velike gubitke u borbi za kontrolu nad gradićem poznatim po rudnicima soli.

Američki dužnosnici rekli su da bi ruska pobjeda u Soledaru pa čak i u Bahmutu, deset puta većem gradu, značila malo za ukupno stanje u ratu.

"Čak ako i Bakhmut i Soledar padnu u ruke Rusa, to neće imati strateški utjecaj na sam rat", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući. "To sigurno neće zaustaviti Ukrajince ili ih usporiti", dodao je.