Visoki ruski dužnosnik jučer je izjavio kako Rusija zapravo nije obavezna dijeliti s međunarodnim promatračima podatke o nedavnoj nuklearnoj eksploziji nakon koje su se očitale povišene razine radijacije na sjeveru te zemlje, javlja ABC News.

Podsjetimo se, pet nuklearnih inženjera poginulo je u nesreći koja se dogodila 8. kolovoza tijekom testiranja rakete na nuklearni pogon nedaleko od morske obale u ruskoj arktičkoj regiji Arhangelsku.

"Nema radioaktivnog onečišćenja", rekao je tada glasnogovornik guvernera oblasti Arhangelsk. Potom je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je ipak došlo do kratkog lokalnog porasta radioaktivnosti. Na kraju je meteorološka agencija Rosgidromet objavila da je radioaktivnost porasla i do 16 puta, doduše samo na oko sat vremena. Ruski Greenpeace tvrdi da je zračenje naraslo čak 20 puta.

Utihnule ruske mjerne stanice

U ponedjeljak su, ubrzo nakon očitanja povišenih razina radioaktivnosti, četiri ruske stanice za nuklearni nadzor koje detektiraju radioaktivne čestice u atmosferi, tajanstveno utihnule, što je izazvalo daljnju sumnju u proces zataškavanja ruskih vlasti.

Lassina Zerbo, izvršna direktorica organizacije CTBTO koja prati razine radioaktivnosti diljem svijeta, napisala je jučer na Twitteru kako su dvije od četiri stanice ponovno u funkciji i kako su nastavile s dijeljenjem podataka.

"Imamo izvrsnu suradnju i podršku naših ruskih operatora", dodala je.

Nakon izjave Lassine Zerbo, oglasio se i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov, te izjavio kako nuklearna eksplozija nije stvar organizacije CTBTO.

"Predaja podataka s naših nacionalnih postaja, koje su dio međunarodnog sustava praćenja, u potpunosti je dobrovoljna", rekao je.

Analitičari zabrinuti

Glasnogovornik CTBTO-a izjavio je za ABC News da je Rjabkov u pravu što se tiče toga da dijeljenje podataka nije "obvezujuće", dijelom i zato što se ugovor ne može u potpunosti primijeniti sve dok ga ne ratificiraju sve zemlje s nuklearnom tehnologijom.

No, američki vojni i politički analitičari izrazili su zabrinutost.

"Rusija postavlja problematičan presedan. Ovdje se ne radi samo o zataškavanju nekog neuspjeha ili testiranja novog oružja. Ovakva vrsta informacija važna je za sigurnost stanovništva cijelog svijeta", rekla je Melissa Hanham, zamjenica direktora organizacije Open Nuclear Network.